”Stoppa lådan, Stoppa lådan!” – Demonstrationssuccé utanför Stadshuset

nobelcenter demonstration

I ett väder och på ett datum då de flesta sitter hemma och tittar på folk som äter i tv gick stora skaror till Stadshuset för att demonstrera mot planerna på Nobelcentret. Stockholm Skyline var naturligtvis där.

En timme innan gästerna till Nobelstiftelsen anlände till Stadshuset hade nätverket Stoppa Nobelbygget i samarbete med flera grupper som reagerat mot projektet samlat en stor skara personer för demonstration. Den inleddes med flera tal av eldsjälen Björn Tarras Wahlberg och Liberalernas Lotta Edholm som inte bara ville sätta stopp för Nobelcentret på Blasieholmen utan även ett totalt rivningsstopp på innerstadens äldre bebyggelse. Edholm påpekade att man nu från politiskt håll uppseendeväckande nog väljer att vilja riva två byggnader från 1870-talet, Tullhuset och Astorias flygel, trots att det inte finns mer än 20-talet av dem kvar. Edholm är en av de få politiker fortfarande verksam i Stadshuset som längst och hårdast kritiserat högtflygande planer om spektakulära hus.

Läs även: Ny lokalisering av tänkt Nobel Center – en fördel också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv

nobelcenter demonstration 1

Trångt på kajen under talen.

Ett lika bejublat tal höll Helene Schmitz som via sina studier på Konsthögskolan gjort filmen ”ÖN” om Blasieholmen. Schmitz  påpekade bland annat det absurda i att några få maktmänniskor ska få styra rakt emot bygget som endast 2 av 10 stockholmare är för. Hon ifrågasatte även vad de egentligen skall ha byggnaden till annat än pengaplacering och kritiserade skarp hur man nu tar emot donationer för att ens kunna driva centret de första tre åren. Vad händer sedan?

Fredrik von Feilitzen, ledamot i Samfundet Sankt Erik och Skönhetsrådet vidareutvecklade ämnet om hur fel det är att radera en för staden historisk intressant byggnad och blockera blickpunkter. Bland annat tog han upp ironin i att Riksbankens nya 100-kronors sedlar just har Blasieholmen i nuvarande utförande som motiv. Med det anses alltså platsen med Nationalmuseum ha nationell betydelse.

Läs även: Ny undersökning: Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm saknar stöd bland Stockholmarna

demonstration nobbelcenter

På trottoaren mittemot Stadshuset ringlade demonstrationen i hela Stadshuset längd.

Sedan var det dags för omformering av styrkorna och hälften gick upp till Stadshuset där polisen (mycket hjälpsam och trevlig skall tilläggas) spärrat av motseende sida till förmån för demonstranter. Flera hade plakat både på svenska och engelska, förenande var budskapet: Nej till Nobelcenter på Blasieholmen. Kvar nere på kajen höll man vidare tal. Resterande deltagare slöt upp och när nobelmiddagsgästerna anlände skanderade demonstranterna:

Stoppa Lådan! Stoppa Heikensten! Heja Kungen! Stop the box!

padda

Författarens personliga tolkning av ett Nobelcenter på Blasieholmen.

Läs även: Missledande argumentation för Nobel Center på Blasieholmen

Demonstrationen var då lika bred som Stadshuset är långt så det var en mäktig syn som mötte middagsgästerna. Siffror på 800 och uppåt florerade, och det verkar inte vara en underskattning. Man kan bara spekulera i vad de pratade om på middagen.. men nog torde det vara pinsamt för Nobelstiftelsen att med denna kraftyttring mot deras planer utanför fina festen.

Uppfriskande var att se att det var blandande åldrar som trotsade blåst, snömodd och kyla. Uppfriskande inte bara för att det engagerar alla utan det gamla tjuvnypet att det enbart är konservativa innerstadspensionärer som håller på med sådant. Internationellt kallas det ageism press och lobbyorganisationer gärna ägnar sig åt i liknade situationer. Ikväll bevisades att det förnedrande uttrycket inte behövde motioneras.

img_9862

Läs även: Lokalisering av Nobel Center till Blasieholmen skulle betyda förlust och missade möjligheter

Svt kommenterade senare under kvällen demonstrationerna under nobelsändningarna från festen när man talade om att arkitekten till Nobelcentret Chipperfield satt till bords. Man påpekade även att kungen var emot idén på ett stort hus på Blasieholmen och avslutade med att Nobelstiftelsen ändå tyckte att ”huset var såpass viktigt att det är värt att kämpa” – just det, de tycker det på utsidan Stadshuset var det flera hundra som tyckte motsatsen. Vi tyckte vad Lotta Edholm avslutade sitt tal med: Det blir inget Nobelcenter på Blasieholmen!

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

 

2 kommentarer