Exemplet Odenplan – det blev inte bättre

Kravallstängsel i kombination med klinker i urblekta färger, flankerade av tvenne papperskorgar, kröner nu Odenplan.

På senare år har en rad förändringar ploppat upp i Stockholm. Innan var drevet hårt för att få igenom dem samt föra staden in i världskartan. Nu när de finns har man sällan någon skryta om deras skönhet och mediarapporteringen uteblev för den spektakulära arkitekturen. För den var allt annat än det. Här är exemplet Odenplan.
När förra ledningen för Stockholm, Alliansen och med Moderaterna i spetsen ville förändra allt möjligt i Stockholm blev det som oftast med trist utfall. Nya Slussen, Hagastaden, Stockholm Waterfront, Orgelpipan och tillstånd till att bygga balkonger utan krav att alla i samma fastighet genomförde det, ”framtidsskapande” höghus etc. Stockholm kunde inte växa nog – allra helt i innerstaden.

Varför skottas inte trappen? Den borde vara ett helårsnöje.

Ett monument över detta är Odenplans misslyckade nya tunnelbanenedgång. Den äldre, alltjämt uppskattade, var för liten då Citybanan öppnar och Odenplan blir en större trafikknut. Idén kom och var härlig soltrappa i teatral, modern arkitektur, istället för att spinna vidare på det föregående ”flygande” taket. Resultatet en klinkerinstallation med trappa allt för farlig för att öppnas. En sorts badhusestetik senast skådad på sent 1960-tal. Materialen i övrigt är av enklaste sort, hafsigt ihopfogade. Att den var för farlig då folk kunde ta sig upp på taket kunde man se på ritningarna, ändå byggdes den. Soltrappen öppnades dock inte under den soliga delen av året utan fick ett missprydande gallerstaket på taket i höstas så den kunde tas i bruk. På det hela ser det ut som en byggnad som mist sin funktion och åtgärdats genom åren i väntan på ersättning alternativt en vall mot motorväg.

Poängen med öppna platser är genomsikt, speciellt idag då gatornas säkerhet diskuteras allt mer, försvinner här och därav den installationsliknande formationen och avsaknaden av stadsarkitektoniska kvalitéer. Den fantastiska kontrast som modern arkitektur skall utgöra mot äldre enligt de flesta skolor uteblev också och får snarast Odenplan att se tillfällig ut, istället för den knytpunkt det är.

Byggnaden ses bäst på kvällen, om dagen ser den allt för kompakt ut. Dygnet runt känns den som en mur.

Själva idéen med nyskapande arkitektur gick åt pipsvängen, och skönheten med den. Och så blir det ofta när politiskt idéer om estetik blir till en ideologi som mot allt gott vetande skall genomföras. Socialdemokraterna borde därför vallas här och på övriga platser för att se hurdant det blir med dessa högtflygande planer. Planer över stadens framtid som osar av Sten Nordin och Regina Kevius snabba och bittra medicin mot platser folk faktiskt redan gillade. Framtiden behöver nämligen inte se så trist ut.

 

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Numret publiceras inte. Väl mött!

6 kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *