Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

 

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 17-25

Hej alla!

Arbetet bjuder jag på med glädje. Men det skulle behövas att många fler är med och delar på kostnaderna för extra prenumerationer o a kunskapsunderlag. Swisha 80 kr (eller det belopp du vill) till 0703961677 eller överför till konto SEB 5382-0157972. Och skriv ditt namn. Tack! J Det är ett särskilt konto för endast detta ändamål.

BLASIEHOLMEN EN BIDRAR MED FLERA PÄRLOR I STOCKHOLMS INLOPPS PÄRLBAND AV SKÖNHET OCH MARITIM HISTORIA

170722 Blasieholmen från båt Nybroviken (i svårt ljus, mulet och motsol) från vänster: Magasin, Nationalmuseum, Tullhuset, kokhuset, Stenstadens front. Och de stora vackra träden som gör det lätt att skapa en härlig park här! I stället för dagens ”skräpiga plats” eller Nobel-kolossen.

Tidigare foton i bättre ljus.

Nedan ser man det första av de många fina husen på Skeppsholmen och Kastellholmen – ett vackert pärlband av marin historia för oss alla, inte minst för tusentals skärgårdsresenärer. Tror Wallenberg, Persson, Heikensten och stadens ledning att det blir ett monument över dem?! Sten Nordin lär ha sagt att folk glömmer. Inte en chans! Den här elefanten kommer att stanna i den sönderslagna porslinsbutiken, i det här fallet bland pärlorna från halsbandet som gick av. Det skulle fläcka de skyldigas namn för flera generationer. Om det byggs kommer vi att skicka ut påminnelser, eller hur?! Men först bildar vi ring runt Tullhuset!!!

PENGAR I SIKTE OCH LÄNSSTYRELSEN ILLA FÖR STUREPLANSKVARTERET – DET KAN UTVECKLAS VARSAMT ENLIGT KRÖGARE OCH ARKITEKTER

170720 Därför är renoveringen rätt beslut för Stureplan” https://www.svd.se/darfor-ar-renoveringen-ratt-beslut-for-stureplan Vi var kritiska till det första förslaget till renovering, men nu anser vi att det finns en bra balans mellan att bevara och att utveckla, skriver Stureplansgruppens Vimal Kovac, vd, och Per Gunne, vice vd. Min kommentar: Oroväckande att de inte har mer konkret att säga än att hela kvarteret inte ska vara en enda stor arbetsplats i 7 år. Det är alltså det enda som intresserar dem. Pengarna.

Rendering av www.tmrw.se

170712 Tung aktör ger nya Stureplanerna grönt ljus http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/tung-aktor-ger-nya-stureplanerna-gront-ljus/repqgl!RtMthM3ax7M97BJs4aNgg/#disqus De så kallade Stureplanerna får tummen upp av länsstyrelsen. Myndigheten skriver att rivningarna ”kan accepteras från riksintressesynpunkt”.

170619 Så kan Sturekvarteret byggas om – utan massrivningar” http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nya-forslaget-sa-kan-sturekvarteret-byggas-om-utan-massrivningar/repqfs!hwi4xg1NsWJbRKoHhN1EFQ/  Svenska Brasserier (Taverna Brillo, Sturehof, Riche etc) och arkitektbyrån Koncept presenterar ett helt nytt förslag på hur renoveringen bör göras. Deras slutsats: Renoveringen går att genomföra i BETYDLIGT mindre skala, samtidigt som slutresultatet blir exakt detsamma.

GRÖN STAD

170713 Vår tids gröna våg Odla staden för hälsa och gemenskap Mycket bra artikel om stadsodlandets betydelse för oss. Läs! http://www.tidningen.nu/var-tids-grona-vag-odla-staden-for-halsa-och-gemenskap/ Det har blivit ett växande fenomen, inne helt enkelt. Stadsodling kallas det nu. Förr hette det inget särskilt …

170715 Världens trädgårdskultur intar gamla Östberlin https://www.svd.se/tradgardskultur-fran-hela-varlden-intar-gamla-ostberlin På den internationella trädgårdsutställningen IGA i Berlin visas nu trädgårdar från hela världen – samtidigt som den gamla östförorten Marzahn ökar sin status. SvD:s Lars Ring har sett en utställning som tillfredsStäller en rad olika behov.

Planstart för 80 bostäder på Nälstastråket https://mitti.se/nyheter/planstart-bostader-nalstastraket/ Nu har startskottet gått för planeringen av 80 bostäder i flera flerfamiljshus på Nälstastråket.


Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


 Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar     ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.