TV-eken fälld

TV-Eken under fällningen. Foto: Lars Epstein /www.dn.se/blogg/epstein/

Tidigt i morse föll TV-eken. Efter att polisen spärrat av området från klockan ett inatt tog det fyra timmar innan eken var fälld. Demonstranterna var med in i det sista och tre personer fick avvisas från trädet de klättrat upp i.

Att trädet fälldes med en blixtinsats var förvånande för många då debatten mellan expertis gått hett senaste veckorna och man hade hamnat i ett läge där det verkade som om man skulle utreda det hela på nytt. Där stadens sida hittade allvarliga brister  motsades detta fristående undersökningar.  Ändå agerade man innan fullständig utredning. Trädet skall undersökas igen av en oberoende grupp.

Vi återkommer om TV-ekens fällning.

Matti Shevchenko Sandin

Stockholm Skyline

Om eken på Stockholm Skyline

DN: Tv eken fälld

SvD: TV-eken har fallit

Se mer på ABC-nyheterna här

Läs mer på Lars Epsteins blogg i DN här

Läs Fredman på Kvarnbergets inlägg här

9 kommentarer

 1. Anna L den 25 november 2011

  Fullständigt tragiskt! Ansvariga bör avgå! Nej Niklas, detta handlar inte om konspiration. Det här handlar om maktfullkomlighet. Vill Moderaterna visa att de inte bryr sig om en opinion eller utomstående experter? Stadens undersökning var generell! Den säger inget om det specifika trädet utan om hur det borde må! De andra expertutlåtandena var specifika för just detta träd och därför har de högst relevans. Det hela handlar inte om eken i sig utan om marken den står på! Tyvärr har detta fått mig kritisk till spårvägar och tyvärr har stadsaborgisten sjunkit i mina ögon. Nu vill vi ha hela beslutsprocessen på bordet!

 2. Abacus den 25 november 2011

  Var är det murkna nånstans?

  • Gigi H den 25 november 2011

   Hos moderaterna

  • Herbert, Tingesten den 25 november 2011

   Bara i de ansvarigas hjärnor.

 3. Michael Berglöf den 25 november 2011

  Var på plats när det skedde och tragiken var fullständig. Fredliga trädvänner bars bort av ett stort polisuppbåd, därefter tog ett fällningslag över och med hjälp av kranar och skylifts sågades eken ned bit för bit. Sorgen och ilskan hos de närvarande var intensiv.

  Bilden ovan visar med all tydlighet att trafikkontoret och Björn Embrén ljugit hela tiden. Veden är frisk ända in till kärnan!

  Detta var en stadsmiljöfråga av vikt eftersom det visar vad Stockholms stad är beredd att göra för att få sin vilja igenom.

 4. Erik den 25 november 2011

  Jag börjar tro på inkarnation.. Hjalmer Mehr tillbaka?

  • Niklas den 25 november 2011

   Ojoj. Klararivningarna. Stadsbyggnadsdebattens motsvarighet till Godwins lag.

   • Gigi H den 25 november 2011

    Eller Almarna kanske, herr Godwin.

    • Niklas den 25 november 2011

     Almstriden kanske är mer relevant för konspirationsteoretikerna. Den bygger på att beslutsfattarna är i tjänstemännens våld som bedriver sin egna agenda.

     Så vad har vi?
     Först ett utlåtande från Björn Embrén att eken bör huggas ner. Ska man gissa att han har en agenda där det gäller att ta bort träd från gatorna? Det kan man tro, men i så fall är det inte konsekvent med hur han agerat tidigare. Så om de dolda agendan är uteslutet återstår att ifrågasätta Embréns kompetens… Men den norska experten kom ju till samma slutsats som Embrén.

     Men då kan man fråga varför de inresta arboristerna kom till ett annat resultat. Det vet vi förstås inte, men man kan anta att de inte var i Stockholm för att konstatera att eken var döende.