Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 18-13:

Hej alla!

Byggnadsminnet universitetskvarteret Vega hotat igen: Niam har låtit sätta upp ställningar förfasadrenovering på gamla Teknis på Drottninggatan mittemot Spökparken. Risk för ljusgrått (se bifogade bild 20180602) som man gav andra hus i byggnadsminnet kvarteret Vega vid renovering för ett par år sedan. Det var i strid med byggnadsminnets föreskrifter för denna påminnelse om innerstadens universitets-förflutna. Jag hade då lyckats stoppa balkonger och överstora takkupor, men man överraskade sedan alla  med färgen. Vad har staden för koll i bygglovsskedet? Ingen? Nu har jag begärt och fått igång ett tillsynsärende. Du kan se Niams färgprover för den nu aktuella fasadrenoveringen i bilaga 20180607 – gräddbakelse! Historien och en institutionsbyggnads värdighet kräver något annat.

Marknaden skakar – Stora projekt fullföljs, hela stadsdelar, gör din stämma hörd, det kan bli bra!

180620 Två konsortier tävlar vidare om Kilen i Sollentuna https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/tva-konsortier-tavlar-vidare-om-kilen-i-sollentuna/Badstrand och sporthotell eller stadsdel med saluhall? Nu har Sollentuna kommun gått vidare med två förslag för hur markområdet Kilen, som ligger mittemot Kistamässan, ska utvecklas. Kilen är ett markområde i Helenelund som ligger inklämt mellan E4:an och järnvägsspåret. Tvärbanans Kistagren ska ansluta till området när den byggs. De båda utvalda förslagen innehåller uppemot 100.000 kvm användningsytor.

Förslag Kilenelund: En stadsdel med blandade funktioner, som en sammansmältning av Helenelund och Kista, däribland företagslokaler med start-ups, bostäder och en marknad med saluhall. Bebyggelsens höjd är varierande och det finns goda inre skyddade passagemöjligheter med parkstråk. Med en södra uppgång och en grönskande gångbro till Helenelunds pendeltågsstation kommer området även nära Kistas södra delar.

https://www.fastighetsvarlden.se/wp-content/uploads/2018/06/FV-Sollentuna-SSM-Serneke-Kista.jpg

Sollentuna indoor Beach and Sport Tower: Ett koncept med ett destinationshotell där inomhusstrand, bad och spa kombineras med idrott och kultur för att ge platsen en helt unik attraktivitet. För att ytterligare bidra till en dynamisk och levande stadsdel skapas ett torg med nya koncept runt mat, restaurang, kultur och nöje tillsammans med boendeplatser, mötesplatser och arbetsplatser. 

https://www.fastighetsvarlden.se/wp-content/uploads/2018/06/Krausnick-Berlin-Sollentuna.jpgTropical Islands, söder om Berlin. Den anläggningen har fungerat som inspiration till ett av förslagen.

180619 Balder ska förverkliga Zaha Hadids vision https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/balder-ska-forverkliga-zaha-hadids-vision/  Kommunfullmäktige i Upplands Väsby har godkänt ett markanvisningsavtal som innebär att Balder blir kommunens ankarpartner i det fortsatta arbetet med Väsby Entré – Upplands Väsbys största stadsbyggnadsprojekt någonsin. Väsby Entré kommer att bli ett landmärke för norra delen av länet, säger Mathias Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsen. Av de planerade bostäderna blir omkring en tredjedel hyresrätter och två tredjedelar bostadsrätter. Balders medverkan kommer att omfatta såväl bostäder som lokaler för samhällsservice och kommersiellt bruk.

Stationsområdet ska utvecklas för smidiga resor och övergångar mellan cykel, bil, buss och pendeltåg. I projektet ingår också fler än 1.000 nya bostäder i flerfamiljshus samt lokaler på 30.000 kvadratmeter för butiker och kontor. Den arkitektoniska visionen, som är ett resultat av omfattade medborgardialog, är det sista som ritades av den världsberömda arkitekten Zaha Hadid innan hennes bortgång. Bild: Upplands Väsbys nya landmärke. Illustration: Zaha Hadid Architects.

https://www.fastighetsvarlden.se/wp-content/uploads/2018/06/Zaha.jpg

180621 Avslöjar Stora planer för Sabbatsberg https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/avslojar-stora-planer-for-sabbatsberg/reprfr!9Y5XwA9bSA8lkNfc6CPHdw/ Nya bostäder, nytt sjukhus och kanske en ny skola. Nu finns stora planer på att liva upp Sabbatsberg och koppla ihop Dalagatan och Torsgatan. Ska rivas. Här ska det bland annat bli bostäder är planen. Foto: Vilhelm Stokstad. Kommentar: För några år sedan blev intill liggande Observatoriegatans slut en husvägg i stället för utsikt mot kvällssolen. Ska Kungstensgatan gå samma öde till mötes med detta projekt? Håll koll på detta projekt!

Byggnadsår 1967-70, arkitekter Uddenberg & Hjelm-Jensen, byggherre Sabbatsbergssjukhus. Foto: I99pema

Och de ”gamla” stora stadsutvecklingsprojekten rullar vidare…

Hagastaden, det händer mycket där nu. Gå in här https://vaxer.stockholm.se/omraden/norrmalm-hagastaden/

Flygbilder över Norra Djurgårdsstaden Se senaste flygbilderna över stadsutvecklingsomårdet

De många litet mindre projekten bygger ofta bort stadens grönska

180309 Här är 25 byggen på Södermalm https://mitti.se/nyheter/har-byggen-sodermalm/ Man bygger i parker, på gård, påbyggnader, stora kolosser …

20 hyresrätter i Malongenparken. Bild: Belatchew arkitekter

Nobel Center kräver ständig bevakning

180620 Gärna ett Nobel Center – men inte det planerade på Blasieholmen http://www.stockholmskyline.se/2018/06/garna-ett-nobel-center-men-inte-det-planerade-pa-blasieholmen/ Försvarstalen för Nobelcenter på Blasieholmen haltar. Efter det att debattartiklarna från ja-sidan publicerats i DN, kommer här nu ett tydligt klargörande hur lätt det är att skarva ihop berättelsen och få det kritiserade projektet i bättre dager: DN Debatt publicerade 9/6 en artikel av Nobelstiftelsens ordf. Carl-Henrik Heldin och dess vd Lars Heikensten. De framför där att de anser att Mark- och miljödomstolen dömt fel när den stoppade Nobel Center. Informationen om faktiska förhållanden och uppfattningar är dock minimal, textens huvudsakliga syfte är snarare att skapa opinion för att underminera domstolsprövningen. Bildmontage: Tomorrow AB

Bildmontage: Tomorrow AB

 

Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Kommentering är avstängt.