Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev

 

Här kommer Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev 18-25:

Hej alla!

I dag – de stora City-projekten – går de  mot sitt slut?  Men först: Vasaparken mot Odengatan nära S:t Eriksplan för 9-10 dagar sedan

181009 Blågrönt styre nära M redo backa om Nobelcenter https://www.svd.se/blagront-styre-nara–m-redo-backa-om-nobelcenter  Alliansen är nära att göra upp med Miljöpartiet om ett blågrönt styre i Stockholms stadshus. Som en del i uppgörelsen ska M och C dra tillbaka sin ambition att bygga ett Nobelcenter på Blasieholmen, erfar SvD.

Kampen mot Apples planerade stora butik i Kungsan går vidare. Samrådet som nyligen avslutades blev en kritikerstorm. Så gott som alla de 1800 personerna som var med var starkt kritiska. Men man vet ju inte vilket intryck det gör på politikerna. Så kampen går vidare.Nu på söndag, 14 okt, har vi ett opinionsmöte i Kungsan. Bl a kommer Jan Hammarlund att sjunga. Kl 14 ses vi vid dammen. Det blir nog mycket folk!

180929 Om Nobelprisets ställning äventyras måste vi ingripa Urklipp om Nobel Centerhttps://www.svd.se/om-nobelprisets-stallning-aventyras-maste-vi-ingripaLars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, tar fram ett fotocollage: Heikensten med Barack Obama, Shinzō Abe, Angela Merkel, Narendra Modi respektive kejsar Akihito. Det här säger något om Nobelprisets ställning, säger Heikensten. De här bilderna åskådliggör kraften i Nobelpriset. Bilderna bekräftar även vad en källa berättar: att Lars Heikensten njuter av att hålla till bland eliten och gärna solar sig i högdjurens glans.

Stockholms stad erbjöd Lars Heikensten att hyra tomten bredvid Nationalmuseum på Blasieholmen. Vann arkitekttävlingen Britten David Chipperfields mässingsfärgade stål- och glasbyggnad. Groteskt stor och ofantligt ful, ansåg de motståndare som genast dök upp. Nobel Center ska ligga på Blasieholmen, på platsen för det gamla tullhuset, och inte vid Stockholms universitet, anser Lars Heikensten. ”För vår del handlar det om att sätta vetenskapen mitt i byn, inte att övertyga de redan troende.” Min kommentar: Att studenter och forskare skulle kunna bidra till intressanta utställningar och evenemang – det verkar inte finnas i Heikenstens värld. 

Illustration: www.tmrw.se/Nobelhuset AB Arkitektur: David Chipperfield Architects

De som stoppar det här ska vara medvetna om att det då kanske inte blir något Nobel Center i Stockholm överhuvud taget. Heikensten har fått ihop 1,1 av de drygt 1,2 miljarder kr som krävs varav 400 miljoner från vardera Stefan Perssons och Wallenbergs stiftelser.

Fredrik Lundberg har engagerat sig hårt i motståndet mot bygget då utsikten från hans hus skulle skymmas av en hög vägg. Det har även grannar, kungen, drottningen samt boende på Strandvägen. Den mest högljudda motståndaren är Björn Tarras-Wahlberg som bor på Strandvägen med den nya byggnaden tvärsöver vattnet. Han stoppade tidigare ett höghusområde på Lidingö, nära sin förra bostad. Han samlar in pengar, annonserar, ordnar demonstrationer, mejlar journalister och dyker upp på våra presskonferenser om huset. Motstånd finns från olika håll och dödshoten som Lars Heikensten och hans medarbetare fått ta emot är polisanmälda.

Björn Tarras-Wahlberg. Foto: Fredrik Funck

Stockholms stad godkände huset sedan det krympts två gånger och gick därmed emot remissinstanserna där många hade invändningar. Dock inte länsstyrelsen, som gav klartecken. I våras sade mark- och miljödomstolen nej: Huset skulle förstöra kulturmiljön, trafikfrågan är inte löst och Lundberg skulle tappa ”unik sjöutsikt”. Mark- och miljööverdomstolen har nu ärendet. Heikensten: Det är fullständigt häpnadsväckande. Själv kan jag inte se ett större allmänintresse för Sverige och Stockholm än att skapa engagemang i mänsklighetens ödesfrågor om vetenskap, humanism och fred med Nobelpriset i ryggen. Det är allmänintresset inkarnerat.

180913 Bilder Så blir nya Gallerian efter stora ombyggnadenhttps://www.fastighetsvarlden.se/notiser/bildextra-sa-blir-nya-gallerian-i-city-efter-stora-ombyggnaden/ Tanken är att Gallerian ska bli en naturlig mötesplats och erbjuda upplevelser. Bolaget vill skapa en maffig huvudingång… det blir ett övre våningsplan längs hela den östra sidan, alltså den vänstra sidan sett från huvudentrén. Där kommer AMF Fastigheter att skapa något som bolaget kallar ”ett övre kundvarv”. Bild: Regeringsgatan t v och Hamngatan med huvudentrén t h. Kommentar: Glasmonster.

Norra Smedjegatan_ revs för att ge plats åt ”Gallerian”. Nu rivs Gallerian.

180913 Bilder Före Gallerian fanns Norra Smedjegatan https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/aterblick-minns-pa-gallerian-som-norra-smedjegatan/Gallerian byggdes i början av 1970-talet. I kvarteret fanns tidigare Norra Smedjegatan (idag det breda Galleriastråket) och Herkulesgatan samt ett flertal byggnader. När rivningarna i Norrmalmsregleringens inleddes innehöll dagens kvarter cirka 45 hus.AMF Fastigheter förvärvade Gallerian-kvarteret (Urban Escape, med i dag fem fastigheter) i december 1998 från Föreningssparbanken (numera Swedbank). Prislappen då var 4260 miljoner kronor, men då ingick även en fastighet på Stora Essingen i den köpeskillingen. Bilder från Stockholmskällan.

Bildfrån 1967. Hamngatspalatset (Wow!)vid hörnet av Regeringsgatan. Kv. Åskslaget och kv. Trollhättan står inför rivning (nuvarande Gallerians plats). I fonden Malmskillnadsgatans bro över Hamngatan.

Många som önskar fortfarande att det skulle se ut så här än idag. Kommentar: Fina hus

 


Inför rivningen bestod kvarteren av 45 byggnader.

Norra Smedjegatan.Byggnaderna där dagens Gallerian finns var bland de sista som försvann i rivningsvågen. Kommentar: Fasaderna fula p g a lång period med rivningshot. De kunde ha renoverats lika väl som husen i övriga innerstaden. 


Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *