Stadsbyggnadsnärverkets Nyhetsbrev

Foto: HolgerEllgaard

Här är Stadsbyggnadsnärverkets Nyhetsbrev 18-30:

Hej alla! I dag – Hänt i innerstan och förorter

Välkommen till Norrmalms Hembygdsförenings glöggmingel onsdagen den 5 december kl 18 på Torkel Knutssonsgatan 39, Senus lokaler i bottenvåningen. Ingång genom en grind till förgården. T-bana till Mariatorget. Kostnad 30 kr i kontanter. DN-journalisten Ove Säverman berättar medryckande om de legendariska tidningskvarteren i Klara. Träffa gamla och nya hembygdsvänner. OSA gärna till mats.wickman@gmail.com

Kungsgatan. Foto: Arild Vågen

181130 Förändringar på Kungsgatan utmanar handeln https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/forandringar-pa-kungsgatan-utmanar-handeln/ Grävarbeten på Hamngatan och Klarabergsgatan i Stockholms city har slagit hårt mot handeln längs de båda gatorna. Nu ska östra delen av Kungsgatan grävas upp. Stråket kan dessutom få ”ny utformning”. Det är en ledningstunnel från 1911 under gatan som måste repareras. Beslut om uppgrävningen kommer inte att komma förrän nästa höst, skriver DN. Största fastighetsägare längs den aktuella delen av Kungsgatan är Hufvudstaden. Andra fastighetsägare är bland annat Fabege, Folksam, Humlegården, Vasakronan, Centrumfastigheter och Balder.

Biologiska museet. Foto: Arild Vågen

181129 Biologiska museet kan öppna igen https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/biologiska-museet-kan-oppna-igen/reprkB!4CnGUJuJL4Bh955ZH5Bx@w/ Biologiska museet på Djurgården blir byggnadsminne vilket innebär att byggnaden och utställningarna skyddas för framtiden. ”Målet är att kunna öppna museet och göra det tillgängligt”, säger John Brattmyhr, chef på ägaren Skansen.

181128 Midroc vill utveckla vid Stureplan https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/midroc-vill-utveckla-vid-stureplan/ Midroc vill utveckla sin sista förvaltningsfastighet i Stockholm. ”Säkerligen gör vi något framöver”. Det säger Peter Syrén, vd för Midroc Properties. De två fastigheterna Landbyska verket 8 och 9, tillsammans 12 000 kvadratmeter. Husen liggen i en kil omgärdad Humlegårdsgatan och Birger Jarlsgatan. Huskropparna är olika höga, de lägre husen skulle kunna byggas på för att göra kvarteret mer enhetligt. Till stor del handlar det om 1980-talsbebyggelse. Men en del är från början av 1900-talet. Detta är Midrocs två kvarvarande förvaltningsfastigheter i Stockholm, efter försäljningen av det så kallade Tändstickspalatset, fastigheten Spektern 8.

181128 Nu ges allmänheten möjlighet att lämna synpunkter på de omstridda byggplanerna i kvarteret Bondesonen vid Nytorget. Samrådstiden för planförslaget har börjat och den 6 december hålls ett öppet möte.” http://insynsbk.stockholm.se/Byggochplantjansten/Pagaende-planarbete/PagaendePlanarbete/Planarende/?JournalNumber=2015-12748 Huset är för högt!

Nationalmuseum.

181126 10 meningsfulla byggnader i Stockholm https://www.stockholmdirekt.se/bostad/10-meningsfulla-byggnader-i-stockholm/reprkt!IA5DoiXXsMdvF7yg8VnfEA/ Det finns hus som bara är hus. Och så finns det byggnader som gör skillnad, skapar mervärde och gör nytta för platsen. Det är arkitekturhistorikern Martin Rörby som nyligen presenterade en lista över meningsfulla byggnader i Stockholm.

Nationalmuseum

Byggnaden har haft en enorm påverkan på närområdet. Idag är Skeppsholmen en kultur-ö med mängder av olika institutioner. Kommentar: Och Blasieholmen? Ville inte modernistiske Martin Rörby tillerkänna Blasieholmens kulturvärden med Tullhus mm?

Kulturhuset. foto: Holger Ellgaard

Kulturhuset 

Inte bara ett kulturhus. Utan en uppenbar mötesplats för HELA Stockholm. Kommentar: Med Klara-rivningen fick vi den här glasmastodonten i stället för de vackra hus som stod här. Inför Kulturhusets renovering sprids redan nu dess verksamhet ut och vi får uppleva mer kultur i HELA Stockholm! Riv Kulturhuset i stället för att renovera det och skapa ett vackert och trivsamt torg i gatuplanet, med träd och de vackra husen återskapade där Kulturhuset nu står. Vyn upp till Brunkebergstorg skulle öppnas. 

181124 Stockholmshem bygger i centrala Skärholmen https://fastighetsnytt.se/2018/11/stockholmshem-bygger-i-skarholmen/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Samråd 21 november till 19 december om den planerade detaljplanen. Byggnaden på 23 våningar kommer omfatta 102 bostäder, nya arbetsplatser samt yta för kulturverksamhet. De nedersta våningarna kommer rymma Stockholmshems nya huvudkontor med totalt 300 arbetsplatser. Visionsbild: Söderberg Söderberg

Vällingby centrum. Foto: Holger Ellgaard

181120 Överväger att sälja stora Vällingby Centrum med 70000 kvm lokaler https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/overvager-att-salja-stora-vallingby-centrum/ Politikerna öppnar nu för att sälja fastigheten. Över 100 butiker, 20 restauranger och kaféer, bio mm. Ägs av kommunala bostadsföretaget Svenska Bostäder. Innehåller 45 000 kvm butiksyta (inklusive storsatsningen Kfem), 20 000 kvm restauranger och service samt 11.000 kvm kontor.

Bildmontage: Tomorrow AB

181114 Nobel center skrotas Har kostat 19 miljoner https://mitti.se/nyheter/kostat-staden-miljoner/ Kommentar: Vi får stadsvärden som är värda mycket mer.

Passagenhuset. Foto: I99pema

181114 27 lägenheter till City när Passagenhuset rivs https://mitti.se/nyheter/lagenheter-passagenhuset-rivs/?omrade=vasastan Passagenhuset bakom NK ska rivas och bli ett niovåningshus med kontor, butiker och 27 smålägenheter. Ärendet bordlades 2016 och det nya huset har sänkts från tio till nio våningar.

Den 22 november väntas ett förslag till detaljplan godkännas. Länsstyrelsen, Samfundet S:t Erik och Norrmalms hembygdsförening är starkt kritiska till rivningen. Huset är grönklassat av Stadsmuseet och är ett av få 70-talshus som finns kvar i City. Att riva huset skulle skada kulturmiljön och riksintresset, tycker kritikerna.

Kommentar: 2010 fanns flera tegelröda hus på Mäster Samuelsgatan, bl a Salénhusen som fick gråputs när Mood-gallerian skapades. Det höga Mästerhuset med sin slutna gråbruna fasad ersatte ett lägre hus med variation och färg.  O s v. Hela M Samuelsg. mellan Åhléns och Norrlandsgatan görs på ett decennium i stort sett färglös och för hög – från att ha haft mycket av riksintresset Stockholms innerstads kännetecken kvar. Brutal-city växer. Och kring Sergels Torg kan vi nu se hur det blir ännu brutalare än förut i kärnan. Det blir kanske Europas fulaste centrum.

Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *