Kulturpotential hotas på kulturdöda Kungsholmen

Mariedal Foto: Vargklo

Kungsholmen är en stadsdel i utveckling. Nya områden anläggs och äldre förtätas. Det man missat är inte sushi, badbryggor eller utomhusgym – det är platser för kultur. Nu finns en möjlighet till detta från privata krafter men som kan stoppas för några få lägenheter.

Nordvästra Kungsholmen har de senaste åren förvandlats från ett litet slumrande bostadsområde och ett föråldrat industriområde till en sjudande stadsdel. Hornsberg har byggts i kvarterstruktur och folk verkar stortrivas. Hornsbergsstrand är i det närmaste överbefolkat med solbadande barnfamiljer, hipsters och vältrimmade 35 årskriser. Det är t o m svårt att få plats på välbesökta restauranger. Ett lyckat koncept kort och gott.

Om det inte vore för det skriande behovet av kulturverksamheter. Dagens medvetna föräldrar trängs på de få bussar som finns för att ta sig till Kulturhuset, Moderna eller där det då erbjuds aktiviteter. De äldreboenden som främst finns i Kristineberg får hållas med eget.

Om man går längs Karlbergskanalen möter man en del av Kungsholmen som blivit bevarad – i pastoral miljö och i vacker kontrast till de senaste årens höghushets ligger Mariedals gård med rötter i 1700-talet och med nuvarande utseende från 1849.

Annexvillan

Till stora huset finns ett pittoreskt annex.

Byggnaden var först bostad men blev relativt snabbt en sjukvårdsanstalt. Huset i sig är ett om till ytskikt hårdhänt restaurerat empirhus ändå välbevarat med sina kvarvarande rumsindelningar med för sin tid populära långsmala rum rikt utstyrda med enkla listverk. Intill stenhuset finns även en mindre villa med charmerande snickarglädjeveranda. Allt i en enkel men vacker trädgård.

Huset var länge hotat av rivning, men räddades i sista stund av ett medborgargarde. Länkarna har haft huset som en bas och tillflykts ort för de som behöver stöd och driver ett välbesökt sommarkafé med minigolf. I alla enkelhet får man prisvärd fika med vanlig kaffe – en bjärt kontrast till all café latte med fluffiga jättemuffins. Tyvärr har Länkarna inte längre råd att hyra det stora huset av Stadsholmen utan nöjer sig med den billigare trävillan.

Sällskapet_Länkarna_Mariedal Foto: Vargklo

Tröttsam modernistpolitik ville riva byggnaden, men den räddades i sista stund. Nu vill man Stadsholmen den för privat bruk.

Så vad händer då med det stora huset? Icke uthyrda byggnader kostar pengar. Huset nuvarande skick med trötta 70-tals ytskikt lockar få. Man har därför funderat på en nödlösning – att bygga om till bostäder, vilket är helt vansinnigt. Med en konvertering till bostäder kommer byggnaden och sannolikt den fina gården att bli stängd för övriga under överskådlig framtid. Och hur många lägenheter blir det? 3-5 kanske. Även förslag till någon form av regeringsbyggnad/ambassad har dryftats. Då blir det med all säkerhet igenbommat.

Rosendals_trädgård Foto: JSSFRK

Ett Rosendal på Kungsholmen?

Nu finns det krafter som vill ta över och gjuta kraft i byggnaden. Kulturprojekt planeras, samlingslokaler för barn och de som nått över pensionsålder.  Eva Andersson vill skapa Kungsholmens Rosendal med växthus, sommarcafé, festlokal, kulturevent och picnicplats. Byggnaden skulle renoveras i varsamhet med dess historia och på så sätt inte riskera att den till plan och originaldetaljer kulturhistoriska huset inte förvanskas. Det finns nämligen mycket få av dessa miljöer kvar.  På så sätt kan en av de få kvarvarande kulturmiljöerna i området leva. Dessutom får andra sidan Kungsholmen ett eget Norr Mälarstrand, ett skriande behov med tanke på hur högt området exploaterats redan.

Är vi redo att avstå ännu en chans till kultur på Kungsholmen?

Matti Shevchenko Sandin

Mariedal ägs och förvaltas av Stadsholmen

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *